Behm’s Creek Bridge Replacement, Jacob’s Well, South East Qld

These $7m works for The Department of Transport and Main Roads (TMR) involved removing an existing bridge, installing a major side-track with temporary bridge and constructing a new bridge and approaches. The bridge is located along Stapylton-Jacobs Well Rd over Behm’s Creek, between Brisbane and the Gold Coast. The project purpose was to replace the existing aging bridge and to upgrade the road and pavement to better suit the surrounding low-lying wetlands environment.

Key scope of works:

  • Temporary Side-track
  • Temporary Bridge
  • Traffic Management
  • Earthworks
  • Piling works
  • Bridge Structure
  • Pavements
  • Bitumen & asphalt surfacing
  • Road Furniture
  • Landscaping

Notable aspects of the project:

  • The original design of the project intended for the road to be closed to the public whilst the bridge was to be replaced. However, after community consultation, a new design was made to install a temporary bridge and side-track to avoid lengthy travel delays.
  • Detailed traffic and construction staging planning and execution were required
  • The temporary bridge incorporated within the side-track solution was a pre-used “Unibridge”, as provided by TMR – however, its fabrication and installation became quite complicated, due to the fact that it had been dismantled and packed away in an un-labelled fashion and lacked any instructions whatsoever for re-fabrication. Our site team worked through this matter diligently to achieve the timely fabrication, erection and structural certification of the temporary bridgeworks
  • Temporary traffic lights were installed to allow safe traffic movements through the project site
  • Sheet pile coffer dams were required for the abutment works
  • Foam Bitumen pavement works were included in the scope
  • Careful management of weather impacts were required throughout the works, including during the extreme weather event of Cyclone Debbie in late March 2017, to mitigate time and cost effects
  • The site team achieved the productive consultation and management of multiple stakeholders and the community, with minimal issues
  • During project delivery SGQ identified the following adopted value engineering options:
    • Changed construction method to adopt latest specification for foam bitumen stabilised pavement
    • Changes to the seal design to counter heavy rainfalls
  • Collaborative working was required with TMR, on the run, to explore and achieve required re-designs for the various issues encountered
  • SGQ worked particularly closely with TMR to expedite the project’s path through the issue of the side-tracking that was introduced post-contract award. The parties worked together on re-designing side-track dimensions, layout geometry, bridging, pavement thicknesses etc and overall logistics so that all were time and cost optimised. SGQ also collaborated by re-deploying personnel and resources away from the works to reduce costs.